Bilauktion online

Tips inför bilauktion

Vi reder ut de vanligaste frågorna och begreppen och ger dig råd för en enklare budgivning. Allt för att det ska kännas tryggt och enkelt att köpa bil på auktion.   

Hur budar jag på bilauktion?

För att lägga ett bud på en bil behöver du vara medlem och inloggad på Bilia Outlet. En budgivning är alltid öppen och under den aktuella bilen syns ditt bud tillsammans med ditt användarnamn. Du budar alltid i jämna 500-kronors-intervaller.

Bli medlem


Det finns två olika typer av bud

Vanliga bud innebär att du höjer budet genom att klicka på knappen ”lägg bud.” Lägger du samma bud som någon annan gäller det bud som först inkom till Bilia Outlets server.

Maxbud innebär att du höjer budet genom att lägga in ditt maxbud. Budet kommer då automatiskt höjas med 500 kronor upp till ditt maxbud i konkurrens med andra budgivare. Med ditt maxbud är du med upp till ett visst belopp men får möjlighet att köpa till det lägre priset om ingen annan budgivare finns. Det maxbud du lagt ser bara du. Om du har samma maxbud som någon annan gäller det som inkom först.

Högsta budet vinner

När bilauktionen avslutats har den medlem med högst bud vunnit. Om reservationspris har uppnåtts har medlemmen rätt att köpa bilen till vinnande bud. Har budet inte uppnått reservationspris krävs ett godkännande från Bilia Outlet för att affären skall genomföras. Parterna kommer då överens per telefon.

Vad händer efter vunnen auktion?

Efter avslutad bilauktion kommer du som lagt högst bud att få en bekräftelse via mail om att du har vunnit auktionen, vilken bil det gäller och vinnande pris. Du får också information om dina rättigheter kring att köpa bilen, leverans, godkännande av bilen samt betalningsalternativ.

Bilen ska betalas, godkännas och hämtas inom 7 dagar från att du har vunnit bilauktionen. Kontakt mellan dig och Bilia Outlet behöver ske inom 3 arbetsdagar, annars debiteras slagavgiften och bilen kan säljas till annan köpare.

Skulle bilen inte motsvara det beskrivna skicket och du väljer att inte köpa den så utgår ingen slagavgift. I annat fall har Bilia Outlet alltid rätt att debitera slagavgift. 

Vad är slagavgift?

För alla bilar som säljs på Bilia Outlets auktioner tillkommer en slagavgift. Information om slagavgift anges vid varje auktionsobjekt och är angiven inklusive moms.